Benvinguts a Cubelles!
Aquesta ruta que iniciareu és la ruta de l'aigua que us portarà a conèixer llocs importants de la vila. L'aigua ha estat un recurs necessari per a Cubelles (com a tot poble) però Cubelles té la particularitat de la salinitat de l'aigua, Antigament, bona part del municipi eren aiguamolls.
La ruta de l’aigua la iniciarem a la plaça del Castell on hi ha el castell de Cubelles, l’Exposició Permanent del Pallasso Charlie Rivel i l’Oficina Municipal de Turisme.
Busqueu els punts en el mapa, visiteu-los a peu i en cadascún d'ells us proposarem un repte. Si el supereu obtindreu una recompensa. Aconsegueix-les totes i col·lecciona-les en el teu inventari.
Endavant!
L'aigua està estretament relacionada amb la història de la vila. De fet, els orígens del nom del poble tenen a veure amb l'aigua. Sabries dir-nos quin poble antic posa nom a Cubelles?
Castell de Cubelles
Els romans són els encarregats de posar el nom a la Vila de Cubelles. L'etimologia i significat del topònim de Cubelles aniria referit a "clot o concavitat a la terra, sepultura o bé recipient per contenir aigua o oli".
Ara agafa el carrer Dr Juncà i dirigeix-te cap a la font del carrer Major o font del Lleó.
Sabries dir-nos en quin any va arribar l'aigua potable a Cubelles?
Font del Lleó
L’americano Joan Pedro i Roig, va ser l’encarregat de portar l’aigua potable a Cubelles el 1880 i de fer construir les dues fonts públiques que hi ha ubicades al carrer Major i al carrer Sant Antoni. Va donar l'aigua, les fonts i els safareigs als vilatans el 1882. Ara, ens dirigirem a l'altre font que hi ha al poble, agafant el carrer Colom.
La història i l'evolució dels pobles sempre té un arrelament a l'aigua. Saps quin és el primer assentament estable al municipi de Cubelles?
Font amb abeurador
A Cubelles, com a molts pobles del litoral, trobem la presència dels Ibers, els primers assentaments permanents. En el cas de Cubelles, actualment s'està treballant en el jaciment ibèric de la Mota de Sant Pere. Ens dirigirem cap als safareigs municipals, de tornada passarem pel carrer Colom, per davant del monument a l’11 de setembre que porta per nom El geni i la força bruta, obra d’Anselm Cabús, i arribarem fins a la plaça de la Vila, on veurem la casa on va néixer Charlie Rivel i el rellotge de sol de cal Capdet, que data de 1857, i ens endinsarem als carrers més estrets, des del carrer Almirall fins a arribar al carrer Raval núm. 7, on hi ha els safareigs municipals.
És típic en català dir la següent expressió: "fer safareig". Sabries dir quina de les següents afirmacions és correcta?
Safareigs municipals
La paraula safareig prové de l'àrab, i és la pica fonda per rentar roba. Sefarad fa referència als hebreus que van nèixer a la Península Ibèrica abans de 1492. De la paraula safareig sorgeixen altres paraules com xafardejar. Els safareigs eren llocs on anaven les dones a rentar la roba i tenien un moment per poder parlar de les seves coses. Des dels safareigs ens dirigim cap al carrer Rec fins al carrer Raval del torrent i, tot resseguint la llera del riu Foix fins al final, arribarem fins a la desembocadura del riu Foix, espai natural protegit on desemboca el riu i que forma part de la Xarxa Natura 2000.
Oh! Time limit to complete the game is over.
This experience has changed since your last visit. You must restart it to continue.
This experience is not available right now, please contact with your provider.
Have a great day!
Create your own tours and experiences with
Something went wrong when trying to load this tour.
Please try to reload this page.
If the problem persist, please contact your provider’s support.